Hoorrecht voor gepensioneerden

Hieronder treft u aan een bericht van vijf gepensioneerde deelnemers die de initiatiefnemers zijn voor de uitvoering van het hoorrecht van gepensioneerden in het kader van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen.

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) alsook het Besluit uitvoering Pensioenwet en de Wet verplichte pensioenregeling bepaalt dat verenigingen van gepensioneerden die voldoen aan in de wet gestelde voorwaarden, ‘hoorrecht’ hebben. Dat wil zeggen dat zij gehoord moeten worden in het kader van de door sociale partners (werkgevers en werknemersvertegenwoordiging) te nemen besluiten over de overgang en onder welke voorwaarden naar een nieuwe pensioenregeling binnen Wtp.

Vanwege het ontbreken van een vereniging van gepensioneerden bij Nestlé heeft een groep vertegenwoordigers van gepensioneerden bij Nestlé – Alliance het initiatief genomen om met advies en ondersteuning van de senior adviseurs van ANBO - PCOB een verzoek tot uitoefenen van het hoorrecht in te dienen bij de sociale partners. De senior adviseurs van ANBO-PCOB zijn deskundigen op de Wtp. Zij zijn bij de totstandkoming van de Wtp nauw betrokken geweest. Op 10 mei 2024 hebben sociale partners ingestemd met het verzoek tot het hoorrecht. 

De Memorie van Toelichting bij de Wtp schrijft voor dat de keuzes in het kader van de mogelijke overgang naar een nieuwe pensioenregeling binnen de Wtp én de overwegingen die tot de verschillende keuzes van sociale partners hebben geleid, volledig en helder moeten worden weergegeven en dat duidelijk inzicht moet worden geboden in de voor- en nadelen van de gemaakte keuzes in een zogenaamd transitieplan.

In dat transitieplan moeten aan de orde te komen:
a) Het karakter van de pensioenregeling.
b) Informatie over hoe wordt omgegaan met bestaande pensioenaanspraken en pensioenrechten, en de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen. Invaren is hierbij voor pensioenfondsen de standaard, waarvan gemotiveerd kan worden afgeweken.
c) Een overzicht van de effecten per leeftijdscohort van de overstap op de gewijzigde pensioenregeling, berekend aan de hand van de voorgeschreven maatstaven.
d) De gemaakte afspraken over compensatie voor de onder c) genoemde cohorten.
e) Een financieringsplan voor de compensatie (met name afschaffing doorsneesystematiek) waarbij inzichtelijk wordt gemaakt in welke mate elke bron ingezet zal worden.
f) Voor zover van toepassing, de gemaakte afspraken over de initiële vulling van de risicodelingsreserve.

De vertegenwoordigers van gepensioneerden die aan de voorwaarden in de wet voldoen, moet door sociale partners gehoord worden over de inhoud van dit transitieplan op een zodanig tijdstip dat dit inhoudelijk nog van invloed kan zijn op het transitieplan en de daarin verwoorde keuzes.

De vertegenwoordigers van gepensioneerden van Alliance en de adviseurs van ANBO - PCOB zijn door Sociale Partners geaccepteerd voor het hoorrecht en zullen de belangen van gepensioneerden met betrekking tot de huidige of toekomstige aanspraken op pensioen uit Pensioenfonds Alliance behartigen. De initiatiefnemers zijn 5 gepensioneerden met ruime bestuurlijke- en pensioenervaring en zij vertegenwoordigen ruim 2.100 gepensioneerden, dat neerkomt op 38% van het totaal aantal deelnemers.  

Als voorbereiding hierop hebben de vertegenwoordigers van gepensioneerden Nestlé – Alliance een Position Paper Wtp opgesteld en dit ligt ter bestudering bij de Sociale Partners.

De 5 initiatiefnemers zijn:

  • Wil Duivenvoorden
  • Hans Kempers
  • Ruud Langedijk
  • Marinus Leenstra
  • Louis Sanders