Welke keuzes heb je zelf?
Waardeoverdracht
Verander je van baan? Dan verander je vaak ook van pensioenregeling. Je kunt kiezen om het pensioen dat je eerder hebt opgebouwd mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds. Dat noemen we waardeoverdracht.
Het is lastig om te beoordelen of waardeoverdracht gunstig is voor jou. Als je kiest voor waardeoverdracht wordt het pensioen dat je eerder hebt opgebouwd omgerekend naar een pensioen in je nieuwe pensioenregeling. Je kunt het vergelijken met 2 spaarrekeningen, waarvan je er 1 opheft en het saldo overmaakt naar de andere spaarrekening. Net als bij een spaarrekening kunnen er dingen net even anders zijn. Het rentepercentage bijvoorbeeld. Bij pensioenfondsen is het net zo, maar dan nog wat ingewikkelder omdat pensioenregelingen inhoudelijk van elkaar kunnen verschillen. De waarde van het pensioen dat je overdraagt blijft wel hetzelfde. Een financieel adviseur kan je helpen om de keuze tussen wel of geen waardeoverdracht te maken.
Je regelt waardeoverdracht altijd bij je nieuwe pensioenfonds. Daar dien je een verzoek voor waardeoverdracht in. Vervolgens ontvang je een offerte. Op de offerte staat hoeveel pensioen je krijgt in de nieuwe pensioenregeling. Pas als je akkoord gaat met de offerte wordt de waardeoverdracht in gang gezet.
Je pensioen vergelijken
Wil je je pensioenregeling vergelijken met een andere pensioenregeling? Bekijk de pensioenvergelijker in laag 3.
Eerder of later met pensioen gaan
Je pensioen gaat bij ons standaard in op je 68e. Maar je kunt ook op een ander moment met pensioen gaan. Bijvoorbeeld als je AOW ingaat.
Je gaat eerder met pensioen
Misschien wil je eerder stoppen met werken. Je pensioen gaat dan ook eerder in. Je kunt bij ons vanaf 55 jaar met pensioen gaan. Je krijgt dan wel minder pensioen. Wij moeten je pensioen namelijk langer uitbetalen. Je bouwt ook minder lang pensioen op. Wil je meer dan 10 jaar voor de start van je AOW met pensioen? Dan mag je niet meer werken voor het deel dat je pensioen ingaat.
Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. En die gevolgen zijn nog groter als je AOW nog niet is ingegaan. Meer informatie over dit pensioen van de overheid, zoals je AOW-leeftijd, vind je op SVB.nl.
AOW-overbrugging
Ga je eerder met pensioen en krijg je nog geen AOW? Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen uitruilen voor een tijdelijke AOW-overbrugging. De hoogte van de AOW-overbrugging bepaal je zelf, maar dit mag jaarlijks niet meer zijn dan 2 keer de AOW-uitkering voor gehuwden inclusief vakantiegeld. In 2024 is dit € 26.316,96,-. Kies je voor AOW-overbrugging? Dan wordt het ouderdomspensioen dat je straks krijgt wel lager.
Je gaat later met pensioen
Je kunt de ingangsdatum van je pensioen uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW leeftijd. Bij Alliance bouw je pensioen op tot maximaal 68 jaar. Je krijgt dan méér pensioen per maand. Wij hoeven je pensioen namelijk minder lang uit te betalen. Je stopt wel op je 68e met de opbouw van pensioen. Stop je met werken? Dan gaat je pensioen direct in.
Voor een deel met pensioen gaan kan ook
Je kunt bij ons ook voor een deel eerder of later met pensioen gaan. Je blijft voor het andere deel dan werken. Kijk bij Welke keuzes heb je zelf? in dit Pensioen 1-2-3.
Je regelt het zo
- Bespreek je wensen eerst met je werkgever. Je maakt samen afspraken over wat je wilt.
- Wil je eerder met pensioen? Vraag dit dan 6 maanden daarvoor bij ons aan.
- Wil je later met pensioen? Dan hoef je niets te doen. Je krijgt 6 maanden voor je 68e bericht van ons. Je leest dan ook hoe je je pensioen aanvraagt en je keuzes aan ons doorgeeft.
Je vindt alle afspraken in ons pensioenreglement in laag 3. Wil je weten hoeveel pensioen je krijgt als je eerder of later met pensioen gaat? Meer informatie vind je in Mijn pensioen.
Voor een deel met pensioen gaan
Wil je nog niet helemaal stoppen met werken, maar het wel al wat rustiger aan doen? Dan kun je kiezen om met deeltijdpensioen te gaan.
Als je kiest voor deeltijdpensioen ga je in deeltijd werken. Je krijgt daardoor minder salaris. Daarom laat je ook een deel van je pensioen al in gaan. Je kiest zelf wanneer je helemaal stopt met werken en je pensioen ook helemaal in laat gaan.
Je moet deeltijdpensioen in overleg met je werkgever regelen. Geef je voorkeur vervolgens ook door aan het pensioenfonds.
Partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen
Als je partner zelf een pensioen heeft is het misschien niet nodig om een partnerpensioen te regelen. Je kunt er dan voor kiezen om het partnerpensioen in te ruilen voor extra ouderdomspensioen. Je kiest zelf hoeveel partnerpensioen je wilt inwisselen voor ouderdomspensioen: 25%, 50%, 75% of 100%. Het ouderdomspensioen wordt hierdoor hoger, het partnerpensioen lager. Je partner moet het wel eens zijn met deze keuze.
Als je geen partner hebt wordt het partnerpensioen automatisch ingeruild voor een hoger ouderdomspensioen.
Hoger of lager pensioen
Als je je pensioen aanvraagt, dan kun je ervoor kiezen om eerst een aantal jaren een hoger bedrag te ontvangen en daarna een lager bedrag. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je je hypotheek nog niet hebt afgelost, of nog geen AOW krijgt. Andersom is ook mogelijk: de eerste jaren een lager pensioen en daarna een hoger pensioen. Het lagere pensioen is minimaal 75% van het hogere pensioen. Je kunt de verdeling tussen het hogere pensioen en lagere pensioen in stappen van 5% kiezen.